понедељак, 8. децембар 2014.

Priča prva: Pobednik




Svaki dan razmišljam o promenama. O problemima u našem društvu i događajima koji se dešavaju oko nas. Svakodnevno se nekome konstatuje neka bolest, nekome teža, neizlečiva, a nekome samo običan grip, virus. Svakog dana se dogodi oko 2000 saobraćajnih nesreća samo u Srbiji. Svakodnevno neko pogine. Svakoga od nas čeka smrt. Ona se događa. Ona je svuda oko nas. 'Pak mi ne obraćamo pažnju ni na nju a ni na ostale pomenute stvari. Možda čak ni uopšte. Ti događaji su tako blizu, a opet, tako daleko. Uglavnom smo svi mi bezobzirni i ne marimo za to što se dogadja. Kažemo: 'pa dobro, šta da se radi, to je sve normalna stvar'. Tako uglavnom i jeste. Sve dok se to ne dogodi našim bližnjima, to jest nama. Onda je to jedna strahota. Jedna tuga. Briga. Borba. Život je borba. Sve je borba! Borimo se svakodnevno. Sa svime. Sa svakim. Svaki put težimo ka pobedi. Da li pobedimo svaki put? Ne. Mnogo češće gubimo. Važno je da ne odustajemo. Da se borimo. Ni jedna uspešna osoba nije odustajala. Svako od nas je imao poraze i padove. Nakon svakog poraza i pada mora da se ustane. To je ono što čini uspeh.  Svi zamišljaju kako je put do uspeha jedna prava linija. Nažalost nije. To je jedna veoma krivudava linija, koja je težila da ide pravo do uspeha, ali su je padovi i porazi omeli u tom putu i oni su je iskrivili. Put, ne popločan dijamantima, već zarastao u korov i prekriven trnjem koji treba preći. Tako se dolazi do uspeha. Da nema tih poraza i padova, istina, život bi bio mnogo lakši i mnogo više ljudi bi bilo uspešno. To bi bilo dosadno. Ovako, samo najistrajniji mogu da budu uspešni. Samo teškim radom može se doći do uspeha, a svako od nas teži da uspe u nečemu. Borite se. Istrajte. Život je borba. Mnogi izgube borbu sa životom i izgube od njega samog. Vi, ukoliko čitate ovo, svakako da ste živi i da se borite sa životom. Na ovaj ili na onaj način. To je privilegija. Privilegija koju Vi imate, a oni koji nisu medju nama nemaju, jer su oni izgubili najbitniju borbu. Onu životnu.
Maksimalno iskoristite ovu privilegiju koju imate.

Ukoliko ste imali težak dan, samo pomislite i razmislite kako ste vec dovoljno srećni što ste uopšte dočekali dan. Živite svakodnevno kao da je poslednji i iskoristite ga do kraja. Pod time ne mislim da rizikujete uzaludno svoj život, već da se svakodnevno borite sa sobom. Da se svakodnevno trudite da budete bolji Vi danas, nego Vi od juče. A sutradan bolji Vi nego današnji. Ko pobedi sebe, taj je pobednik. Niko drugi nije.

3 коментара:

  1. "Život je izbor, a ne sudbina, jer običan čovek živi kako mora, a pravi čovek živi kako hoće; život na koji bedno i bez otpora pristaje je bedno tavorenje, a izabrani život je sloboda. Čovek postaje slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem".
    Meša Selimović – “Krug”

    Bravo!

    ОдговориИзбриши
  2. Браво! Свака част! Само напред, следећи текст!

    ОдговориИзбриши
  3. Tačno! Od prvog slova do poslednje tačke. Samo napred!

    ОдговориИзбриши